2016. december 5., hétfő

Pörkölt+gomba? = Bakonyi!

Lepődjünk meg: szintén menzás, szintén kedvenc. Ráadásul nem csak az enyém, szerencsére a konyhás néniké is ez volt, mert elég gyakran főzték :D Ő nem más, mint a bakonyi sertésapró (jelen esetben csirkéből).
Bakonyi sertésapró

Előkészítés: 10-15 perc

Elkészítés: 30-40 perc

Nehézségi szint: közepes

Kell hozzá:
 • 500g hús (nevéből adódóan sertés, de lehet más is, pl csirke)
 • egy fej vöröshagyma
 • olaj
 • pirospaprika, só, kömény
 • 1 pohár tejföl
 • 1ek liszt
 • tej
 • 250-500g tészta

Előkészítjük a húst (erről itt írtam már bővebben). Ha nagyon lelkesek vagytok, aprítsátok fel a hagymát, én fagyasztottat használok.

Serpenyőben melegítsünk elő némi zsiradékot...


...és tegyük bele a hagymát (az aprítottat).


Ha kicsit előpirult, adjuk hozzá a húst. Fontos, hogy kicsit elő legyen pirulva, mert ezek a húsok sajnos már kegyetlen mennyiségű vizet engednek maguk alá, amik meg eláztatják a hagymát. Sőt, mire ezt a levet elfövik, és pirulni kezdenek, általában leég a hús...


Forgassuk át a húst csak így, "szárazon", amíg fehér burkot nem kap.


Húzzuk le a tűzhelyről és szórjuk meg paprikával. Ha nem akarjuk, hogy aszpirin jellegű legyen (kegyetlen keserű), kicsit várjunk, mielőtt rászórjuk a paprikát.


Öntsük fel vízzel és tegyük vissza melegedni...


Szórjuk meg fokhagymával, köménnyel, sóval (igazi fokhagyma is megteszi, én nem tartok itthon. Ez esetben törjük és minél inkább a vége felé adjuk hozzá)


Ha megszórtuk, adjunk rá gázt, hagy forrjon fel. Ha forr, vegyük takarékra. HA megoldható, soha ne hagyjuk magára. Nekem van egy elméletem, miszerint a pörköltek és raguk figyelnek. Aljasan pislognak a fedő alól és várják a pillanatot, amikor kiteszem a lábam a konyhából. Akkor, és csak akkor fogják magukat, és könyörtelenül leégnek. Szóval húsneműt soha, de SOHA ne hagyjunk magára!


Jó fél órával később ellenőrizzük a húst (egyszerűen spécizzünk ki magunknak egy nagyobb darabot és próbáljuk szétnyomni a lábas oldalán. Ha sikerül, kész, ha gumiszerűen viselkedik, még nyers, főzzük tovább. Mindig a legnagyobb darabokból válogassunk, a kicsik értelemszerűen gyorsabban főnek), ha készen van, adjuk hozzá a gombát. Kivéve, ha frissen vásárolt, "nyers" gombát használunk, akkor kb negyedórával a forrás után adjuk hozzá, hogy megfőjön. Ki is hagyhatjuk a gombát igazából, ha nem szeretjük, csak akkor az ebéd nem bakonyi lesz, nevezzük pl inkább csirkepaprikásnak :) tudom, tudom, attól még lehetne... A szomszéd Juliska is lehetne az utcavégi Mariska, csak nem egyezik a hajuk színe, a szemük is más, meg úgy az egész arcformájuk, járásuk, testalkatuk. Meg az apjuk, bár azt faluhelyen sose tudni...


Amíg a gondosan hozzáadagolt gomba elmerül a pörkölt melegében, addig fogjunk valami tálka alkalmatosságot, meg egy doboz tejfölt és alkossuk őket uniová.


Valahogy így. Aztán keverjük bele az evőkanálnyi lisztet......ettől valami kegyetlen sűrű trutyit kapunk. Na, ezt feljavítandó adjunk hozzá némi tejet..... míg ilyen szép nem lesz.


Ezt keverjük hozzá a gombás pörkölthöz.


Ettől ilyen levesszerű izé lesz, de ne essünk kétségbe, jó lesz.Valahogy így:

 

Kifőzzük a tésztát (itt bővebben) és tálalhatjuk :)

Tippek, trükkök:
 • hivatalosan tej helyett úgy van, hogy 2 doboz tejföl, egy kanál liszt. Ki lehet próbálni, nekem úgy már nagyon híg volt
 • nagyon jó szarvacskával, orsó tésztával és más pörkölttésztával
 • finom savanyú uborkával vagy céklával is (mi csalamádéval esszük pl)
 • tejföl nélkül, félkész állapotban remekül fagyasztható, így kiporciózva bármikor gyors megoldást kínál

Jó főzést, sok sikert, jó étvágyat kívánok! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése