2016. november 5., szombat

Express-fasírt, nehéz napokra

A mai ebéd: fasírt petrezselymes krumplival. Ha azt mondom, 10 perc alatt elkészültem a fasírttal, elhiszitek? Ugye nem.. Pedig így történt





Fasírt

Előkészítés: 5-10 perc

Elkészítés: 10-15 perc

Sütési idő: 45-60 perc (230°C-on alul-felül sütve, gázsütőben legmagasabb hőfokon.

Kell hozzá:
  • fél kiló darált hús (sertés vagy marha. Aki csirkéből akarja csinálni, tekerjen le a Tippek, trükkök rovathoz)
  • egy fej hagyma
  • 4-6 szelet fehérkenyér
  • 2 tojás
  • só, bors, fokhagyma, kömény, pirospaprika ízlés szerint (a bors kihagyható)

A kenyeret nagy tálba tépkedjük...



... és kevés vízzel meglocsoljuk. A legendákkal ellentétben nem kell száraznak lennie, sőt, minél frissebb, annál jobb!


Tekintve, hogy ezt a kenyeret tegnap bontottam, állni is addig állt, amíg mindent beledobáltam a tálba, itt pl épp a fűszereket.


Aztán a tojásokat...


.. a hagymát... (az eredeti recept azt írta, hogy reszeljük... hát akinek 2 anyja van. Vagy aprítója, ne szégyellje használni!)


... a húst. A sorrend tetszőleges, ez itt épp csak iránymutató.



Aztán gyúrjuk az egészet egy masszív masszává. Lehet, hogy fog még kérni egy kis pirospaprikát, ha nagyon folyós, dobjunk rá még kenyeret, nagyon aprítani sem kell, elporlad az elegyben magától. Ha nem bízunk a 6. érzékünkben és szeretnénk megtudni, elég sós/fűszeres-e a massza, nyaljuk meg az ujjunkat. Nem kell nyers húst enni (bár aki szereti, tegye), elég csak a massza levét az ajkunkhoz érinteni (én, bevallom, erre sem vagyok hajlandó).


Aztán egy őzgerinc vagy püspökkenyér formát kibélelünk alufóliával és egy laza mozdulattal mintegy átdobjuk a masszát. FIGYELEM! Ez nem piskótatészta, ami majd szépen elterül nekünk a tepsiben, ez fasírt! Ha nem dögönyözzük, nem osztjuk el egyenletesre, olyan lyukas lesz, mint az ementáli.


Ezt követően gyengéden betakargatjuk (opcionálisan énekelhetünk is neki), és betesszük az ekkora már garantáltan előmelegedett sütőbe (kivéve, ha nem kapcsoltuk be, többek között azért, mert elfelejtettük, de szerencsére fasírozottunk a kelt tésztákkal sem mutat rokonságot, így magasról tesz róla, hogy a feneke alatt emelkedik a hőmérséklet).


Ha már úgy érezzük, hogy eltelt egy jó 30 perc, vagy ínycsiklandó fasírt illat terjeng a lakásban, akkor nyissuk ki az alufólia takarót, és süssük meg a tetejét is (kísérleti stádiumban van jelenleg az a metódus, amikor az egészet lefóliátlanítom és átsütöm egy tepsiben, ha kipróbáltam, beszámolok)


Aztán ha készen van, krumplival vagy kenyérrel tálaljuk az éhes gyerekseregnek/férjnek/barátnak/vőlegénynek/szülői gárdának/szomszédnak stb, és sütkérezzünk nyugodtan a dicséretekben!



Tippek, trükkök:
  • nagyon finom savanyúsággal, de mustárral is
  • aki vegetáriánus, készítheti tofuval, de tonhallal is változatos variációt kapunk
  • gluténmentes konyhában összetört vörösbabbal remekül megállja a helyét
  • maradék törtkrumplit is használhatunk kenyér helyett
  • fagyasztóban sokáig eláll
  • aki úgy érzi, szeretne még pepecselni vele, készíthet belőle fasírt golyókat, zsemlemorzsába forgatva hozzáadott zsiradék nélkül gyönyörűre sül a sütőben
  • szárnyasból készítve érdemes egy ek olajat, vagy fél ek zsiradékot hozzáadni
  • tojással a közepében Steféniát kapunk
  • főzelékek mellé is tökéletes feltét

1 megjegyzés:

  1. The best slot machines in the world with payouts in
    The best slot machines 거제 출장마사지 in the world with payouts in one click - We'll 슬롯 나라 show you how to play 전라북도 출장안마 and 문경 출장마사지 in the game of 경상북도 출장마사지 Las Vegas casinos.

    VálaszTörlés