Mindegy, azért leírom, én hogyan szoktam, ez egy egyszerű, gyors, tipikusan Horváth Ilona féle. Tekintve, hogy az ő tollából van. Vagyis majdnem az övéből... de most nem merülnék bele a gasztotörténelem legnagyobb alakjainak elemzésébe :)
Rizskoch
Előkészítés: 5 perc
Elkészítés: 15-20 perc
Sütés: 20-25 perc (200°C-on alul-felül melegítve, közepes lángon gázsütőben)
Nehézségi fok: közepes
Kell hozzá:
- tejberizs
- 2 tojás
Külön szedem a tojás fehérjét a sárgájától és a sárgáját hozzáadom a már kész (meleg) tejberizshez. (Ugyanígy kell tenni a vajjal is, ha valaki szintén zacskósból készítette a tejberizst)
Jóóóóóóól elkeverem...
... majd habverővel (kézivel vagy gépivel, ha egy tanácsot elfogadtok, én az utóbbit javaslom, ha szkanderre készültök, jó a kézi is, csak mindig az erősebb karotokkal keverjétek ;) [tudom, mit beszélek, 10 évig kevertem krémet és vertem habot kézzel. Amikor először vettem anyunak elektromos habverőt megkérdezte, hogy ez most valamiféle célzás akart lenni?]) jó keményre verjük a tojásfehérjét. Akkor jó, ha nem húz csúcsot a habverő a kiemelésnél (konyhai szakszótár 116. oldal)
Ezt követően ezt a habot hozzáadjuk a tojással (és vajjal) kikevert tejberizshez és óóóóóóóóvatosan, hogy ne törjük össze a habot, elkeverjük. (Ha nekem egyszer valaki ezt bemutatja, itt, személyesen, hogyan kell, örökre lekötelez)
Na, valami ilyen habos, ragacsos izé lesz belőle, de no para, ez nagyon jó így.
Miközben a sütő már javában melegszik elő, ugye, kikenünk egy tortaformát, tepsit, lábast, kinek mi a szimpli vajjal vagy margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával (semmiképp sem liszttel!)...
... és beleöntjük a masszát. Nem kell ám szégyellni, ez olyan, mint a piskóta, eloszlik magától.
A felfújt azért felfújt, mert a melegben szépen feljön magasra...
... hogy aztán úja magába hulljon. Az angolok, akik a felfújtak koronázatlan királyai, mindenfelé írnak a tökéletes felfújt elkészítéséről, bevallom, nekem még nem sikerült ezt az extázist elérnem. Talán majd egyszer. Ez ne rémítsen el senkit, a magába zuhant felfújt is isteni.
Tippek és trükkök:
- hogy mentsük a menthetőt, SOHA ne húzzuk ki sütés közben a felfújtat, mert akkor még azelőtt összeesik, hogy esélye lett volna úgy maradni. Legjobb, ha a sütő elzárása után még egy darabig benn hagyjuk, hallottam legendákat róla, hogy úgy van a legtöbb esély, hogy egyszer megtartsa az alakját (grízpudinggal már majdnem sikerült elérnem!)
- tálalhatjuk porcukorral meghintve, vagy csokiszósszal, vaniliasodóval, lekvárral... lehetőleg ezek valamelyikével és ne egyszerre többel.
Jó főzést, sok sikert, jó étvágyat kívánok! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése